Mode så mer än bara kläder

Mode handlar långt ifrån bara om kläder. För dem som är insatta är mode en värld fylld med allt från samhällsnormer till nutida och framtida trender. Hur modet tar sig fram ut på gatorna är ofta en spännande resa. Hur får egentligen en trend sin genomslagskraft. Det kan handla om allt från smycken på röda mattan eller ett inlägg i en populär tidning eller blogg.

Nätet har blivit en möjlighet till att sprida mode i ett vidare begrepp. Bloggar har varit en stor del genom de senaste åren för att dela med sig av allt som har med design och personliga uttryck att göra. En konstnär eller en liten designer kan sälja slut av sina konstverk under en dag med publicitet i den rätta bloggen, som har de läsare som är just rätt målgrupp. Lite av det man kan hitta på nätet, betydligt enklare mot att gå runt i butiker, är:

  • Vigselringar to die for!
  • Antika, svårfunna möbler!
  • Tavlor från små ouppmärksammade konstnärer!

Kritiken

Modeindustrin är mer än bara glada tillrop över snygga och vackert skapade föremål och kläder. Debatten kring industrin kan också bli vass och ifrågasättande. En av de saker som har kritiserat är hur man tar fram nya textilier och kläder.

Modeindustrin har kritiserats för att vara alltför snabb. Billiga kläder med låg kvalitet produceras och de kemikalier som används under produktionen är ett hot för miljön. Konsumenterna köper de billiga produkterna och förbrukar dem snabbt för att sedan också slänga dem istället för att ge kläderna en längre livslängd. I allmänhet har beteendet gått från att vårda och ta hand om kläderna till att istället slänga och köpa nytt. Läs mer här om industrins baksida.