Migrän kan lindras med Botox

Migrän och huvudvärk är något som många lider av och att huvudvärk går att lindra med hjälp av olika värktabletter är sedan länge ett känt faktum, men det samma gäller inte för migrän. Många med svår migrän för receptbelagd medicin för att minska besvären, men något som hjälper mot både migrän och huvudvärk är Botox – men exakt hur det är så kan läkarna inte riktigt svara på.

Botox behandlingar hjälper mot både migrän och huvudvärk genom att medlet injiceras på rätt ställe i rätt dos och förlamar musklerna och gör att de inte kan spännas och på så vis ge huvudvärk. Men något som är viktigt att känna till om detta är att Botox som behandling faktiskt inte fungerar på vissa och varför det är så kan forskarna inte riktigt svara på. Däremot har forskning visat att behandlingen är som mest optimal för dem med kronisk migrän snarare än för dem som får sporadiska anfall, därför är den här sortens behandling också erkänd för dem som har kroniska smärtor. Dock ska man veta att Botox aldrig är det enda alternativet och sällan ges som ensam behandlingsform, det berättar neurologiska professorn Elizabeth Loder som är chef för huvudvärkscentret i Boston för Svenska Dagbladet. Hon berättar att det hela är en process av att först och främst ställa en diagnos, och för att kunna göra det krävs att aptienterna för loggbok över sina migränattacker och vågar testa på olika sorters behandlingar för att hitta den som kan hjälpa just individen bäst. Bland annat erbjuder man dessa behandlingar på centret i kombination med varandra:

  • Botoxinjektioner
  • Sjukgymnastik
  • Yoga
  • Örtterapier
  • Samtalsterapi
  • Huvudband med elektrisk ström.

Många lider av migrän

Det är många som lider av migrän av olika grad, men det är inte fastställt varför vissa drabbas av migrän och andra inte, men det nedärvda från våra föräldrar och släktingar spelar en stor roll till exempel när det kommer till överkänslighet i centrala nervsystemet. Överkänsligheten kan vara mot ljud, ljus eller exempelvis starka dofter och denna är så stark att kroppen utlöser en kedjereaktion som resulterar i huvudvärk för dem som är drabbade av genetisk benägenhet att få migrän. Skillnaden på vanlig huvudvärk och migrän är att huvudvärk kan alla drabbas av ibland men att migrän för vissa utlöses av små vardagliga ting såsom att man missar att äta en viss tidpunkt eller har sovit dåligt och gör att man får ett fullskaligt anfall.