Livet som fattig student

Såhär års är det många som precis har börjat studera och antagligen redan börjar märka hur knapert det kan vara att få vardagen att gå runt endast med det bidrag och lån man får från Centrala Studiestödsnämnden. Att ha råd att köpa kläder, skor, accessoarer och andra ”nödvändigheter”, som man kanske kunnat innan man satte sig i skolbänken, är oftast långt ifrån en självklarhet när man är en fattig student.
 
Kastrull med nudlar och grönsaker

Omprioritera och leva snålt

Det gäller helt enkelt att omprioritera lite i livet och inse vad som faktiskt är viktigt att lägga pengar på och vad man faktiskt kan leva utan. Kläder, smycken och andra ytliga saker får man som student ofta lägga längst ner på prioritetslistan.

De flesta studenter väljer självklart att extraarbeta under studietiden för att få en värdig ekonomisk situation som ändå ger möjlighet att äta gott ibland, spara en slant i månaden så att man har råd med skolböcker, vinterjacka etcetera. Att sälja de kursböcker man inte längre har användning för är därför mycket vanligt. Att dessutom sälja andra saker som ligger hemma och tar plats är ett bra tips. Idag finns det många bra hemsidor där sportartiklar, begagnade kläder eller guld köpes på nätet. Man kan idag få sålt nästan vad som helst och det kan därför helt klart vara värt att göra en rensning i garderober, lådor och förråd lite då och då.

Som student måste man också vänja sig med att äta billigare och kanske dessutom köpa billigare märken på saker som schampo, balsam, toalettpapper och så vidare. Men med tanke på allt man lär sig under studietiden och att man efter de slitsamma studieåren kan få sitt drömyrke så är det helt klart värt det.