Laserbehandling allt mer populärt

Laserbehandling kan användas till att lösa många olika kosmetiska problem. De senaste åren har det främst använts till att ta bort tatueringar på folk som ångrat sina kroppsutsmyckningar. Men lasern kan även användas vid till exempel hårborttagning och vid behandling av akne.

Tatueringsborttagning växande industri

De senaste åren har det blivit oerhört populärt bland svenskarna att tatuera sig. I och med att så många skaffat tatueringar, har detta lett till att fler även ångrat sina kroppsutsmyckningar och har velat ta bort dem. Den här vändningen har gjort så att fler laserkliniker och salonger som inriktar sig på tatueringsbortagning har öppnats och de som redan funnits har kunnat dra till sig många fler kunder. Detta skriver man på Dagens Nyheter. Enligt en undersökning är stockholmare världens mest tatuerade folk, om man bortser ifrån vissa naturfolk, och var tredje storstadsbo mellan 18 och 49 år har en tatuering. I USA, där man har haft en liknande tatueringsboom som i Sverige, säger 20 procent av de tatuerade att de ångrar sin tatuering. Ungefär samma procentandel tros även gälla för Sverige.

Utbildning behövs för den som utför laserbehandling

Har man en skönhetssalong eller funderar på att öppna en, kan det alltså vara en bra idé att erbjuda kunderna tatueringsborttagning. Det gäller inte bara att köpa in den rätta utrustningen, utan den som gör behandlingen måste även vara utbildad till att använda lasermaskinen. Det finns ipl utbildning med praktik som man kan gå. När det kommer till tatueringsborttagning skiljer sig resultatet ganska mycket beroende på vad man tatuerat och vilka färger som använts. Neonfärger kan vara svåra att få bort helt men kan blekas väldigt mycket. Svarta tatueringar brukar kunna tas bort helt. Lasern som används vid borttagningen avger ljusenergi i snabba pulser. Detta laserljus spränger sönder färgpigmentet i tatueringen till mindre partiklar. Kroppen transporterar sedan bort dessa partiklar automatiskt. Läs mer.

Lasern har flera olika användningsområden

Men det är inte bara tatueringsborttagning som hudterapeuter kan använda laser till. Bland annat kan laserbehandling användas till att ta bort oönskad hårväxt. Många kvinnor med sjukdomen hirsutism kommer till salonger för att få hjälp med sin generande hårväxt, skriver man på Nerikes Allehanda. Hirsutism är ett tillstånd när kvinnor får manlig behåring i ansiktet eller på kroppen. Sjukdomen är främst ett kosmetiskt problem men den kan också vara ett symptom på en annan sjukdom. Men det finns ännu fler kosmetiska användningsområden för lasern:

  • Behandling av nagelsvamp. Lasern dödar all svamp som finns under nageln och detta resulterar i att en ny och frisk nagel kan växa ut.
  • Hudföryngring. Genom laserbehandling får huden ny lyster, blir fräschare, man får mindre synliga porer, samt att pigmenteringar och kärl blir reducerade. Behandlingen kan även reducera fina linjer och mörka cirklar runt ögonen.
  • Borttagning av pigmentfläckar, fräknar och akne. Förutom att ta bort akne, minskar även behandlingen risken för att få bestående akneärr.
  • Avlägsnande av ärr. Ofta kan man inte ta bort ärr helt och hållet med laser, men synligheten kan minska avsevärt.