Hudvård för dummies

Att ge sig in på det område som hudvård är kan skrämma upp den som inte har några kunskaper sedan tidigare. Det är många saker att hålla reda på, och svårt att veta var man ska börja någonstans. En grundlig genomgång kan vara på sin plats.

Det allra viktigaste att utgå ifrån är hudtypen. Alltså den hudtyp som man själv har. Begreppet hudtyp är dock något av en förenkling. I själva verket finns det flera saker att ta hänsyn till även där.

  1. Hur fet huden är.
  2. Hur känslig för sol och andra element den är.
  3. Hudens nyans.
  4. Hur lätt man får finnar, pormaskar m.m., samt om man lider av någon form av allergi.

Bara detta är inte helt enkelt, men det gäller att hitta produkter som fungerar på ens egen hud, med hänsyn tagen till samtliga av dessa fyra faktorer. Även om man bara ska köpa en hudkräm, för att inte få så torr hud på vintern, så bör man ha koll på detta. Man kan läsa Arbetarbladets test av handkrämer på http://arbetarbladet.se/merlasning/konsument/1.4295734-slipp-torra-hander-i-vinter, och egentligen sluta läsa den här texten nu.

Mer avancerat

Men vill man framhäva sitt eget utseende på bästa sätt så är det snarare nu som det roliga börjar. Att botanisera bland de produkter som finns på marknaden är tidskrävande, men också belönande. Det kostar både tid och pengar att hitta de produkter som man trivs bäst med. Ett första tips är därför att handla på internet, och utnyttja rabattkoder av olika slag. På http://www.kampanjjakt.se/rabattkod/bangerhead.php finns exempelvis en rabattkod att använda på Bangerhead, som säljer skönhetsprodukter online.

Men vad ska man då köpa för produkter, med rabattkod eller utan? Vilka håller vad de lovar, och vilka är bara lurendrejeri? Enligt en av Sveriges främsta auktoriteter på området är det viktigt att använda produkter som gör att hudens naturliga barriärer fungerar bättre. Vitaminer har denna funktion. Krämer som är feta kan istället göra att huden blir än mer känslig för tvål. Ett bättre sätt att undvika torr hud är då att undvika tvål, och istället använda olja och rengöringslotion.
Slutligen finns det vissa saker man bör undvika, om man inte vill att de ska sätta sina spår i huden. Dit hör framför allt rökning, stress och för mycket sol.