Fler vill ha botox

Marknaden för botox-injektioner är i ständig tillväxt. De senaste åren har bara fler och fler valt att spruta in botox och det verkar inte som att det kommer bli färre i framtiden. Företaget som framställer botox har tjänat 1,3 miljarder dollar på mindre än ett gram botox.

11105685-woman-receiving-botox-injection-on-her-forehead

Det blir bara mer och mer populärt att spruta in botox i huden av kosmetiska skäl. Varför man väljer att göra dessa injektioner handlar om att man ska se yngre ut, få färre rynkor och ett slätare ansikte. Det företag som står bakom tillverkningen av botox är amerikanska Allergan och varje år tjänar de runt 1,3 miljarder dollar på inte mer än ett gram botox.

Marknaden för botox ökar

Visserligen går det inte spikrakt uppåt för skönhetsbranschen eftersom antalet fettsugningar har minskat från 324 000 per år till 200 000 i USA de senaste åtta åren. Färre opererar även näsan och avlägsnar överskottshud på buken. Men när det gäller botox ökar försäljningen från år till år och marknaden verkar långt ifrån mättad. Förra året gjordes 6,3 miljoner injektioner i USA och detta är en ökning med 25 procent på fem år. Ursprungligen skulle botox användas som ett medel för skelöga. Genom att bedöva musklerna skulle ögonställningen normaliseras. I dag används dock botox mest kosmetiskt men används även för behandling av migrän, urinläckage, svettning och spasmer.

Sydkoreaner flest ingrepp

Det är dock inte amerikanarna som står för de flesta ingreppen i förhållande till befolkningen, utan det är Sydkorea. 20 procent av de kvinnor i åldern 20-49 år som bor i Sydkoreas huvudstad har gjort ett ingrepp. På andra plats för antalet ingrepp ligger Grekland och på tredje plats Italien. På grund av det höga befolkningsantalet är USA dock ledande på marknaden och har en femtedel av alla plastikkirurger i världen. Läs mer.