Du omger dig av valens njursten

Ofta är vi mycket ovetandes om parfymer och vad de innehåller. Vi går mycket på förpackningen, namnet och några kollar igenom toppnoterna. Men en parfym innehåller så mycket mer.

4540011-parfymDu kan hitta Escada hos parfym.se och göra ett riktigt bra köp och med det dofta strålande. Men vad är det som kan tänkas dölja sig i både Escadas. Ralph Laurent och andra parfymers härliga dofter? Det är en hel vetenskap och en stor hemlighet. I SvD får vi följa med parfymören jean-Claude Ellena som berättar om otroliga ingredienser som vi omger oss av.

Dofta gott med valens njursten

  • Året var 1539 när en bonde kom in och visade sitt fynd för Nostradamus och en apotekare. Fynden var njursten från en kaskelott och det hade gått till på följande sätt: valen hade fått njursten, dött och spolats upp på stranden. Njurstenen hade, när den torkat, börjat utsöndra en otroligt god doft varpå en räv kommer fram och tuggar i sig stenarna för att sedan själv få ont och stenarna åker sedan ut ur rävens kropp på en åker. Det är då som bonden märker stenarna och kommer till apotekaren. Man kallar då ingrediensen för ambra, eller då rävambra, och som Nostradamus hade till mycket men som även blev en otroligt populär ingrediens i just parfym då den har en fantastisk god doft.
  • En annan populär doft som man ofta ser i parfymer är mysk, även det en ingrediens som man inte reflekterar över. Mysk kommer från en körtel från myskhandedjuret och sitter intill könsorganet och utsöndrar en härlig doft.
  • Sibet är en avsöndring från sibetkattens bukköttlar.
  • Bävergäll är det sekret som bävern utsöndrar när den ska markera sitt revir.

Dock är detta något som inte ska avskräcka utan bara omfamna. Nu finns det parfymer för att passa alla tillfällen och alla typer av personligheter. Nyheter24 skriver om dofter som man kan köpa som framhäver känslan och doften av en begravning eller varför inte

en doft av sekret och död för den som går igång på sådant. vad man inte lyckats fånga är doften av människa, det får man fortfarande endast se i filmen Parfym, och kanske är det bra?