Avslappnat kan vara rätt

Som man är klädd blir man hädd, heter det ju. Men ingen skulle dra det så långt som att klä sin treåring i kostym om det inte är något alldeles särskilt som händer. Det här gäller trots att folk de senaste åren har snöat in totalt på tv-serier som Mad Men och Brideshead Revisited, där de verkliga stjärnorna inte är manusförfattarna, regissörerna eller skådespelarna, utan stylisterna.

Men trots succén för cocktailklänningar och kostymer så är det sällan nödvändigt att klä upp sig. På de flesta arbetsplatser råder idag en ganska fri klädkod, som tillåter att man klär sig lite sportigare, exempelvis i kläder som man köpt från denna webbsida. En sådan klädstil gör dessutom att andra inte blir oroliga i ens närhet, och det blir ingen tävling på jobbet om vem som har de finaste eller dyraste kläderna. Dessutom är det billigare med jeans och t-shirt än med kostym eller dräkt.

Vad är business casual?

Exakt hur avslappnat man kan klä sig råder det dock delade meningar om, och eftersom vi befinner oss i Sverige så finns det bara en sak att göra i en sådan situation: konsultera Magdalena Ribbing:

Många inbjudningar i affärssammanhang – men inte bara där – har den tämligen nyuppfunna klädkoden ”business casual”. Denna klädkod är inte en och samma för alla tillfällen. En företagsfest med hundratals inbjudna anger ”business casual” som klädselangivelse och kan rimligen inte avse chinos och slipslös skjorta. Med ett uns logik måste avses en enklare grad av formalitet, alltså exempelvis icke formell kostym i linne eller liknande respektive snyggare klänning/tvådelat/byxdress – men inte jeans och T-shirt.